Almanya, suç işleyen göçmenleri sınır dışı etmeyi planlıyor
Almanya’da bıçaklanarak öldürülen polis memurunun ardından Berlin yönetimi, suç işleyen göçmenleri sınır dışı etme konusunda baskılarla karşı karşıya kaldı.
25 yaşındaki Afgan göçmenin işlediği cinayet sonrası Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un, aşırı sağın önemli kazanımlar elde etmesinin beklendiği Avrupa seçimleri öncesinde tavır değişikliğine gitmesi bekleniyor.
Scholz’un, parlamento üyelerine hitaben yapacağı konuşmada, cinayeti ve bunun sonuçlarını ele alacağı tahmin ediliyor.
Alman Şansölye’nin, sığınma talepleri reddedilen göçmenlerin sınır dışı edilmesinin artırılması çağrısında bulunmasının muhtemel olduğu belirtildi.
Suriye’ye ve Afganistan’a sınır dışı etmenin yollarını arıyorlar
İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “Almanya’nın güvenliği için potansiyel tehdit oluşturanların hızla sınır dışı edilmesi gerekiyor.” dedi ve ekledi:
Suçluları ve tehlikeli olanları, hem Suriye’ye hem de Afganistan’a sınır dışı etmenin yollarını bulmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.
Almanya’daki göçmenler tartışma konusu oldu
Almanya’nın SPD liderliğindeki koalisyon hükümetinin göç konusunda daha sert tavır takınma sözü vermesi ilk değil. Daha önce, sığınma talepleri reddedilen göçmenlerin sınır dışı edilmesini kolaylaştırmayı amaçlayan yasa çıkarılmıştı.
Politico’nun aktardığına göre, önemli suçlardan hüküm giymiş olanlar için bile sınır dışı işlemlerinin gerçekleştirilmesi zor. Almanya, yönetimi ele alan Taliban’ın ardından 2021’de Afganistan’a sınır dışı etmeyi durdurdu.
“Artan radikallikle karşı karşıyayız”
Scholz hükümetine tepki gösteren Almanya Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) lideri Friedrich Merz, giderek artan radikallikle karşı karşıya olduklarını söyledi. Polisin öldürülmesinin “sert sonuçlarının” olması gerektiğini vurguladı.
Türingiya Eyaleti İçişleri Bakanı Georg Maier, Afganistan’a komşu ülkelerle görüşmeler yapılmasını istiyor.
“Ulusal güvenliğimiz daha önemli”
“Afgan göçmenler, Almanya için güvenlik riski oluşturuyor.” diyen Maier, Taliban’la doğrudan iş birliğinden kaçınmanın bir yolu olarak öncelikle Pakistan’a sınır dışı işlemlerini gerçekleştirebileceklerini anlattı.
Maier, ulusal güvenliğin “aşırılık yanlılarının çıkarlarını korumaktan daha önemli” olduğunun altını çizdi.