Sağlık

Belirsizliği çözmeye çalışmak öfkeyi ve tahammülsüzlüğü artırır.

Analizlerinize 1 gün sonra bakın kargodan eser açmayı geciktirin

Hayatta kontrol edebileceğimiz ve edemediğimiz alanlar olduğunu söyleyen uzmanlar, geleceği bilmemenin bireyler için rahatsız edici olabileceği uyarısında bulunuyor. “Gelecekteki kararlarla ilgili belirsizliğe rağmen plan yapmak insanlarda strese ve üzüntüye neden olabilir.” Uzman Klinik Psikolog Fatmanur Karahan, bilinmeyeni çözmeye çalışmanın kişinin belirsizliğini artıracağı gibi telaşını, kederini, çaresizliğini, sabırsızlığını, öfkesini ve tahammülsüzlüğünü de artıracağına dikkat çekiyor. Bilinmeyen bir dünyada yaşadığımızı hatırlatan Karahan, daha az stresli ve heyecanlı bir hayat için belirsizlikle yaşamayı öğrenmeyi öneriyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastane Uzmanı Klinik Psikolog Fatmanur Karahan, son zamanlarda gündemde olan ve hayattaki belirsiz gerçek tehditlerden biri olan depremle birlikte belirsizliğe tahammülsüzlüğün sorunlarımızı neden bu kadar artırdığına dair açıklamalarda bulundu.

Belirsizlik gergin ve üzücü hale gelebilir

Geleceği bilmemenin bireyler için rahatsız edici olabileceğini söyleyerek sözlerine başlayan Uzman Klinik Psikolog Fatmanur Karahan, “Geleceğin bize neler getireceğini hep bilmek isteriz ve bu duruma dayanmakta zorlanabiliriz. Belirsizlik gergin ve üzücü hale gelebilir. Geleceğe yönelik kararlarda belirsizliğe rağmen plan yapmak bireylerde gerginliğe ve ıstıraba neden olabilir. Belirsizlik nedeniyle eylemden kaçınılabilir. Özellikle mükemmeliyetçi yapıya sahip kişiler, yaptıkları planla ilgili olumsuz olabilecek belirsizlik nedeniyle işlerini erteleyebilir ve plan yapmaktan kaçınabilirler. söz konusu.

Belirsizliğe tahammülsüzlük başlı başına bir hastalık değildir

Kendisindeki belirsizliğin olumsuz değerlendirilmesinin de korkuyu arttıran bir neden olabileceğine değinen Karahan, “Bir diğer stres faktörü de kişinin kendisinden farklı olarak diğer insanların ne yapacaklarından emin göründüğünü düşünmesi ama kendisinin endişeli olması. Belirsizliğe tahammülsüzlük başlı başına bir hastalık olmayıp panik bozukluğu, yaygın anksiyete, OKB ve depresyon gibi birçok hastalık grubunda sıklıkla karşılaştığımız bir durumdur.

Çözmeye çalışmak belirsizliği artırır

Hayatta kontrol edebildiğimiz ve edemediğimiz birçok alan olduğunu hatırlatan Uzman Klinik Psikolog Fatmanur Karahan, “En sağlıklısı kontrol edebildiğimiz alanlarda kendi seçim ve davranışlarımızla elimizden gelenin en iyisini yapmak; Duygularımız, düşüncelerimiz, başkalarının hisleri, düşünce ve davranışları, çevresel olaylar, genetik ve geçmiş olaylar kabul edilmeli ve kontrol edemediğimiz alanlarda onları kontrol etmeye çalışmaktan vazgeçilmelidir.” bir teklifte bulundu.

“Özellikle kontrol edemediğimiz alanlarda araştırma yapmak, sık kontroller yapmak ve sürekli onay almak insanın belirsizliğini daha da güçlendiren unsurlar olacaktır.” “Buna bağlı olarak belirsizliği çözmeye çalışmak, kişinin belirsizliğini gün geçtikçe artıracağı gibi kaygı, üzüntü, çaresizlik, sabırsızlık, öfke ve tahammülsüzlüğü de artıracaktır” sözlerini kullanan Karahan, uyardı.

Analizlerinize 1 gün sonra bakın, eseri kargodan açmayı birkaç saat erteleyin.

“Bütün bunlar göz önüne alındığında, belirsizliğe tahammül etmek ve kabul etmek istiyorsak, hayatımızda baş etmekte zorlandığımız belirsiz olaylar ve bunun tersi davranışlarla seçim yaparak belirsizliğe tahammül etmeyi öğrenebiliriz.” Karahan sözlerini şöyle tamamladı:

“Örneğin sosyal medya hesaplarına 1 gün bakmamak, analizlerine 1 gün sonra bakmak, kargodan gelen ve merak ettiğin bir ürünü açmayı birkaç saat geciktirmek, kendi dışında bir yerden yemek yemek ya da alışveriş yapmak gibi. rutin. Belirsiz bir dünyada yaşıyoruz ve hayatımızı daha az stresli ve daha heyecanlı hale getirmek istiyorsak, belirsizlikle yaşamayı öğrenelim ve onu kucaklayalım.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu