Ekonomi

Körfez piyasaları artan bölgesel gerilimler arasında düşüşte

Bugünkü erken işlemlerde, Körfez bölgesindeki çoğu büyük hisse senedi piyasası, tırmanan jeopolitik gerilimler nedeniyle düşüş yaşadı. Piyasalar, İsrail’in Hizbullah’ın üst düzey bir figürü ve grubun geçen ay öldürülen lideri Hasan Nasrallah’ın varisi olarak görülen Haşim Safieddine’i öldürdüğünü doğrulaması haberine tepki gösterdi. Nasrallah, geçen ay İran destekli Lübnanlı militan gruba yönelik bir İsrail saldırısında öldürülmüştü.

Suudi Arabistan’ın gösterge endeksi %0,4 düşüş kaydetti. Bu düşüşte, alüminyum ürünleri üreticisi Al Taiseer Group hisselerindeki %0,5’lik ve Al-rajhi bank hisselerindeki %0,6’lık düşüş etkili oldu. Ayrıca, Banque Saudi Fransi hisseleri, bankanın çeyreklik net kârında düşüş bildirmesinin ardından %1 geriledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Suudi Arabistan’ın 2024 yılı için GSYİH büyüme tahminini %1,5’e düşürdü ve büyümenin bir sonraki yıl %4,6’ya yükselmesini bekliyor. Bu güncelleme, IMF’nin Salı günü yayınlanan en son Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda yer aldı.

Abu Dabi endeksi de %0,2 düştü. Piyasa duyarlılığı, Federal Reserve’in faiz indirimleri konusundaki hızı ve ölçeği ile ilgili değişen beklentilerden etkilendi. Tüccarlar artık ABD merkez bankasının gevşeme konusunda daha temkinli bir yaklaşım benimseyeceğini öngörüyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’ni de içeren Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) ülkelerindeki para politikası, bölge para birimlerinin ABD dolarına sabitlenmesi nedeniyle genellikle Fed’in kararlarıyla yakından uyumludur.

Genel düşüş eğilimine karşın, Dubai’nin ana hisse endeksi bu trendi tersine çevirerek %0,3 kazanç sağladı. Bu artışta, geçiş ücreti operatörü Salik Company hisselerindeki %1,4’lük yükseliş etkili oldu.

Katar endeksi %0,3 düştü. Bu düşüşte, Körfez’in en büyük kredi kuruluşu olan Qatar National Bank hisselerindeki %0,3’lük gerileme dikkat çekti.

Reuters bu habere katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu