Oruç tutarken tatlı ve şeker tüketimine dikkat edin!
İftarda veya hemen sonrasında tüketilen tatlı, sindirim sistemine ağır gelir ve kan şekerinin hızla yükselmesine neden olur. Bu nedenle tatlılar iftardan en az 2 saat sonra tüketilmeli ve daha az şekerli olmalıdır. Ramazan ayında sağlıklı beslenebilmek için önümüzde 2 öğün yemek seçme hakkımız var. Bu öğünleri mideyi ve karaciğeri yormayacak besinlerle geçirmeliyiz ki ertesi gün hafif bir oruç tutabilelim.
RAMAZAN’DA ŞEKERDEN KAÇININ!
Ramazan ayında uzun saatler oruç tutulduğunda ortaya çıkan kan şekeri düşüklüğü nedeniyle tatlı krizleri yaşanabilir. Bu yüzden hızlı bir iftar istiyoruz ve o tatlıyı yemeyi planlıyoruz. Ancak hızlı ve düşünmeden hareket etmenin bedelini midemiz öder.
RAMAZAN’DA HİÇ TATLI TÜKETECEK MİYİZ?
Şeker hastalığımız yoksa haftada iki defayı geçmemek üzere sütlü tatlıları tercih ederek tüketebiliriz. Bu tatlıları güncel diyet listelerimizden 1 bardak süt, 1 dilim ekmek veya 1 orta boy meyve hakkınızı azaltarak tüketecek olursak; Haftada 1 porsiyon sütlü tatlı, 1 porsiyon meyve tatlısı veya 1 porsiyon güllaç tüketebilirsiniz.
İftarda bol şerbetli ve yağda kızartılmış hamur işlerinden uzak durmalısınız. İftar sırasında veya hemen sonrasında tatlı tüketimi, sindirim sorunlarına ve ani kan şekeri yükselmelerine neden olabilir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da hazır almak yerine evde yaptığımız ve içeriğini bildiğimiz sütlü tatlıların tercih edilmesidir.
Tüketeceğimiz tatlıların meyve ve sütün birleştiği tatlılar olması faydalı olacaktır. Taze mevsim meyveleri ile hazırlanan kompostolar ile kuru incir, kayısı, hurma, üzüm gibi kuru meyvelerle yapılan kompostolar tatlı tüketimi için en sağlıklı seçenek olacaktır. Meyvelerle hazırlanan tatlıların tercih edilmesi günlük posa tüketimini de ortadan kaldıracaktır.